Groenendaelers die willen leren: Gratis leren programmeren

tiv258vg3n

Groenendaelers die willen leren: Gratis leren programmeren

Onze kinderen weten waarschijnlijk over een paar jaar meer dan wij ooit zullen snappen van de computer. Programmeren wordt op sommige basisscholen al spelenderwijs aan deze jonge kinderen geleerd. Zelf de basisprincipes van programmeren kennen, is iets wat je zou gratis zou kunnen leren, zodat je met je kinderen mee kunt praten of gewoon, omdat het toch ook gewoon heel erg leuk is om te kunnen. Het aanbod programmeerlessen op het internet is groot. Je kunt er betaald online cursussen volgen, maar er zijn ook een aantal, bepaald niet kinderachtige (Engelse) websites die dit gratis aanbieden. Anders kun je voor advies altijd kijken bij Personal Programmer.nl

 

Codeacademy

Oké, je wordt niet direct een allround Java programmeur, maar met de website van Codeacademy leer je helemaal gratis de basis van programmeertalen JavaScript, HTML, CSS, PHP, Phyton, jQuery, Ruby, Rails (Auth) en Comand Line.

 

Kahn Academy

Voor beginners of om verouderde kennis in programmeren op te halen biedt Kahn Academy een gratis aanbod cursussen in de programmeertalen HTML, JavaScript, CSS en SQL. Je leert het aan de hand van video’s en oefeningen waarmee je de opgedane kennis kunt testen.

Codeschool

 

Codeschool maakt gebruik van video, teksten en opdrachten om de kneepjes van het programmeervak spelenderwijs onder de knie te krijgen. Het is leuk om te doen en als je eenmaal de basis te pakken hebt, kun je direct doorgaan met een uitbreiding in een aantal programmeertalen. Je stroomt dus als beginner door naar de gevorderde lessen. Het is alleen niet allemaal gratis op deze website, voor onbeperkte toegang betaal je een maandelijks bedrag. De basiscursus is wel gratis.

 

EdX

EdX biedt gratis programmeerlessen aan in de talen HTML, JavaScript, CSS, C, PHP en SQL. De website is verbonden aan de universiteit Harvard. Via de Introduction to Computer Science maak je kennis met de bekende programmeertalen HTML, JavaScript, PHP, CCS, C en SQL. Het platform van EdX gaat hierbij nog een stapje verder, want het gaat ook in op de principes achter computertalen, hoe algoritmes werken en hoe je kunt werken met de grote online community van programmeurs.

 

Vaardigheden

Programmeren is iets waar we eigenlijk allemaal iets meer van zouden moeten weten, vooral in deze tijd waar we steeds meer afhankelijk worden van de techniek en apparaten die het werk voor ons doen. Kinderen leren niet per se het programmeren om opgeleid te worden tot programmeur, maar het programmeren leert ze vaardigheden waar ze profijt van zullen hebben in vrijwel alle beroepen. Je leert met programmeren creatief en logisch denken, het geeft je ruimtelijk inzicht, het vergroot je probleemoplossend vermogen, het leert je te structureren en het kweekt begrip voor het belang van samenwerken.